ABD Vizesine Korona Engeli Bitiyor mu?

Korona önlemleri kapsamında sınırlarını kapayan ülkeler, normalleşme dönemine girilmesiyle birlikte kontrollü seyahat kurallarına uygun olarak sınırlarını yeniden açmaya başlamıştı. Normalleşme sürecinin etkileri halen devam ediyor ve ülkeler tarafından alınan önlemler yurt dışı seyahatlerini büyük oranda etkiliyor.

En son ABD tarafından 60 gün geçerli olması planlanan 22 Nisan tarihli seyahat kararları, geçtiğimiz günlerde Başkan Trump tarafından yayınlanan yeni kararla sene sonuna denk uzatıldı. Güncellenen kararın kapsamı öncekine göre daha da genişletilerek, “göçmen olmayan bazı vize türleri” ile alakalı kısıtlamalar da getirildi. Hatırlarsak 22 Nisan tarihli karar sadece “göçmen türü vizeler” sınıfına yönelik kısıtlama öngörüyordu. Ancak korona virüsün giderek yayılması nedeniyle ek tedbirler alındı.

Karardan Hangi Vize Türleri Etkileniyor

ABD Başkanı Trump, yeni kararnamenin gerekçesi olarak Korona virüs sürecinde yaşanılan işsizlik oranının artmasını ve yeni istihdam politikalarında önceliğin ABD vatandaşlarına verileceği yönünde açıklama yaptı. Bu nedenle yıl sonuna denk göçmen vizesi bulunanların ülkeye girişleri mümkün olmayacak. Yine bazı göçmen olmayan vize türü sahipleri de ülkeye giremeyecek.

  1. H-1B vizesi olarak bilinen vasıflı işçi grupları,
  2. H-2B mevsimlik olarak çalışan kişiler,
  3. L-1 işvereni tarafından yurt dışına gönderilen veya atananlar,
  4. J-1 staj programına katılan ve work and travel programından yararlanan öğrenciler,

Yıl sonuna kadar ABD’ye girişleri yasak olacak. Alınan kararın 2021 yılında uzatılma ihtimali de söz konusu olabilir. Tabi bunu aşılama sürecinin Kasım’da başlayıp başlamaması durumları net olarak belirleyecek.